
REGULATION RESPECTING EQUIVALENCE STANDARDS FOR THE ISSUE 
OF A PERMIT BY THE ORDRE DES ERGOTHÉRAPEUTES DU QUÉBEC 
 
Professional Code 
(R.S.Q., c. C-26, s. 93, par. c) 
 
 
 
DIVISION I 
GENERAL 
 
 
1. The secretary of the Ordre des ergothérapeutes du Québec shall forward 

a copy of this Regulation to a person applying for a diploma or training 
equivalence for the purposes of obtaining a permit from the Order. 

 
In this regulation 

 
“diploma giving access to the permit” means a diploma recognized by 
regulation of the Government as giving access to the permit of the Order, 
made under the first paragraph of section 184 of the Professional Code 
(R.S.Q., c. C-26); 
 
“diploma equivalence” means the recognition by the Order that a diploma 
in occupational therapy issued by an educational institution situated 
outside Québec certifies that the candidate has attained skills equivalent 
to those of a person who holds a diploma giving access to the permit; 
 
“training equivalence” means the recognition by the Order that the 
person’s training has enabled him to attain a level of proficiency equivalent 
to the level attained by the holder of a diploma giving access to the permit; 
 
“secretary” means the secretary of the Order or the person designated by 
the Order for the purposes of this Regulation; 
 
“credit” means the quantitative value attributed to a student’s activities 
within a university program; when the activity is a formal course, a credit 
represents 45 hours of learning activity in the form of lectures, practical 
work and directed study (individual or group), including any individual work 
hours required to meet course objectives. 

 
 
DIVISION II 
STANDARDS FOR EQUIVALENCE OF DIPLOMAS 
 
 
2. Diploma equivalence shall be granted to the following persons: 
 

1° A person holding a master’s degree in occupational therapy issued 
by a Canadian university situated outside Québec upon completion 
of a training program accredited by the Canadian Association of 
Occupational Therapists on the date the diploma was issued; 

 
2° A person holding a diploma in occupational therapy issued by an 

educational institution situated outside Québec upon completion of 
university studies, if the diploma is of a level that is equivalent to the 
level attained by a diploma recognized as giving access to the 
permit. These studies must comprise a minimum of 97 course 
credits, of which at least 28 credits are at the master’s level; and 
1,000 hours of supervised clinical training in occupational therapy, 
of which at least 300 hours are at the master’s level. The 
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knowledge and skills to attain through these studies shall be broken 
down as follows: 

 
- The discipline of occupational therapy and other related 

fields (including conceptual models and theoretical 
approaches related to occupational therapy, the concepts of 
activity and occupation; assessment methods; measuring 
instruments; means of intervention and protocols used in 
occupational therapy; technical aids; environment 
adaptation; the therapeutic relationship; ethics; ergonomics; 
prevention of deficiencies and incapacities; the disability 
creation process; health promotion): a minimum of 69 
credits; and 

 
- Sciences related to occupational therapy (including 

occupational science; the scientific method; anatomy; human 
physiology and pathology; human neuroanatomy and 
neurophysiology; human development; psychology; 
psychopathology; andragogy; kinesiology; sociology): a 
minimum of 28 credits. 

 
Together, these studies must lead to the acquisition of skills recognized by 
the Order to practice the profession of occupational therapist. 

 
Furthermore, the candidate must demonstrate his knowledge and 
understanding of: 

 
- Québec’s healthcare system and all applicable legislation, 

regulations, and standards; 
 

- Québec’s professional system and all applicable legislation, 
regulations and standards. 

 
 
3. Notwithstanding section 2, where the diploma for which equivalence is 

applied was obtained more than three years prior to the application, a 
diploma equivalence shall be denied if the skills acquired by the person no 
longer correspond, due to developments in the profession, to the skills 
which, at the time of the application, are being taught in a program of 
study leading to a diploma giving access to the permit. 
 
In such a case, training may be recognized as equivalent in accordance 
with section 4, if the training received by the person since then has 
enabled him to attain the required level of proficiency. 
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DIVISION III 
STANDARDS FOR EQUIVALENCE OF TRAINING 
 
4. A person shall be granted a training equivalence if he has, at the end of 

relevant training and work experience in the practice of occupational 
therapy, the skills equivalent to those of a person who holds a diploma 
giving access to the permit. 

 
 
5. In appraising the training presented in support of an application for training 

equivalence, the Order shall take the following factors into account, in 
particular: 

 
1° the fact that the candidate holds one or more diplomas issued in 

Québec or elsewhere; 
 

2° the type and content of courses taken, as submitted in support of 
the application, including the results obtained; 

 
3° the type and content of the clinical practicum served in occupational 

therapy under supervision; 
 

4° the type and length of relevant work experience in the practice of 
occupational therapy; 

 
5° the type and content of any relevant continuing education activities 

followed for the practice of occupational therapy. 
 
 
DIVISION IV 
PROCEDURE FOR RECOGNITION OF EQUIVALENCE 
 
 
6. A person, who, for the purpose of obtaining a permit of the Order, wishes 

to be granted an equivalence, shall provide the secretary of the Order with 
the documents and information that may be requested among the 
following: 

 
1° an application in writing to that effect, along with the filing of study 

fees prescribed pursuant to paragraph 8 of section 86.0.1 of the 
Professional Code; 

 
2° a true copy of the diplomas he holds, and for each, his academic 

record including: 
 

a) detailed descriptions of the courses taken, the number of 
course hours completed and credits obtained, and an official 
transcript of the marks obtained; 

 
b) an official document issued by the educational institution or 

competent authority, attesting to the candidate’s participation 
in and successful completion of any supervised clinical 
practicum in occupational therapy, including a description of 
the practicum, which makes note of the period in which it 
was carried out, the number of hours completed, the 
location, the clientele, and the main activities carried out; 

 
3° an official document attesting to his relevant work experience in 

occupational therapy with a description of the duties performed and 
responsibilities assumed, the type of services offered, the clientele 
served, and the number of hours worked; 
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4° an official document and a description of any relevant continuing 
education activities followed in occupational therapy during the last 
five years; 

 
5° a true copy of his birth certificate or, failing that, a copy of his 

passport; 
 

6° a comparative assessment of studies carried out outside Québec, 
issued by the body designated by the Government of Québec for 
any diploma obtained upon completion of these studies; 

 
7° any information or document related to the factors that the Order 

may take into account pursuant to section 5. 
 

Where documents submitted in support of an application for recognition of 
an equivalence are written in a language other than French or English, 
they shall be accompanied by a translation into French or English. The 
translation shall be certified true to the original by a member of the Ordre 
des traducteurs, terminologues et interprètes agréés du Québec or by an 
authorized consular or diplomatic representative. 

 
 
7. The secretary sends the documents and information prescribed in section 

6 to a committee formed by the board of directors of the Order, in 
accordance with paragraph 2 of section 86.0.1 of the Professional Code, 
for the purpose of examining applications for equivalence and deciding, as 
the case may be, 

 
1° to recognize a diploma or training equivalence; or 

 
2° not to recognize a diploma or training equivalence. 

 
The committee is composed of persons other than members of the board 
of directors of the Order. 

 
For the purpose of making an appropriate decision, the committee may 
require that the applicant undergo an assessment of proficiency, including 
an interview, a situation scenario, an examination, a training period or a 
combination of those measures. 

 
 
8. The committee informs the person concerned in writing of its decision by 

sending the decision by registered mail, within 30 days of the date on 
which the decision was made. 

 
Where the committee decides not to recognize the equivalence applied 
for, it must inform the person in writing of the programs of study leading to 
a diploma giving access to the permit or any complementary training, 
supervised clinical training sessions or examinations which if successfully 
completed within the allotted time would enable the person to be granted 
the equivalence. 

 
 
9. The person informed of the committee's decision not to recognize the 

equivalence applied for may apply for a review by the board of directors of 
the Order. 

 
The person must apply for a review in writing to the secretary within 30 
days of receipt of the decision. The board of directors of the Order must, 
before making a decision regarding the application, allow the person to 
make submissions. 
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For that purpose, the secretary informs the person of the date, place and 
time of the meeting of the board of directors of the Order where the 
application will be examined, by means of a written notice sent by 
registered mail at least 15 days before the date set for the meeting. 

 
A person who wishes to make submissions in person at the meeting must 
notify the secretary in writing at least 10 days before the date scheduled 
for the meeting. The person may also send written submissions to the 
secretary at any time before the date scheduled for the meeting. 

 
The board of directors of the Order has 90 days from the date of receipt of 
the application for review to make its decision. 

 
 
10. The decision of the board of directors of the Order made pursuant to 

section 9 is final and must be sent to the person by registered mail within 
30 days of the date on which the decision was made. 

 
 
DIVISION V 
FINAL PROVISIONS 
 
11. This Regulation replaces the Regulation respecting the standards for 

diploma equivalence or training equivalence for the issue of a permit by 
the Ordre des ergothérapeutes du Québec. 

 
12. This Regulation comes into force 15 days after the date of publication in 

the Gazette officielle du Québec. 
 
 


